Bij Frank Verjans, zaakvoerder van ICT-bedrijf Trius in Genk, krijgt een buikje geen kans. Hij sport 6 dagen op 7 maar noemt zichzelf niet fanatiek. En dat blijkt ook. Want als er één rode draad is doorheen zijn parcours, dan is het wel aandacht voor balans. Niks forceren. Nochtans: “om 6 uur opstaan om 10 km te gaan lopen, dat doet pijn. Maar de vreugde achteraf, o la la!”
Het begon allemaal zo’n 8 jaar geleden. “Mijn vrouw zei: ‘zou het niet eens tijd worden dat wij iets van sport gaan doen?’ We schreven ons samen in voor start-to-run en we waren vertrokken. Zachtjes aan en langs het kanaal, dat beviel. Op zeker moment – dat was toen ik de kaap van 10 km bereikt had – wilde ik wat meer uitdaging en ben dan wedstrijden beginnen te lopen.”
Stap voor stap
Met een wedstrijd in het vooruitzicht heb je een doel voor ogen. Frank is een goal getter. “Tot nu toe liep ik wedstrijden van 10 km en een halve marathon. Binnenkort loop ik in Antwerpen mijn eerste marathon. Een speciale editie, want het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen er plaatsvonden. Voor de gelegenheid maken ze er een nachtmarathon van. We vertrekken om 7 uur ’s avonds en lopen als het ware de nacht in.”
Met een strak trainingsschema stoomt Frank zich klaar. “Excuses om niet te gaan lopen, had ik vroeger genoeg. Het is koud. Het is nat. Ik ben moe. Ik moet dit. Er moet dat. Maar sinds een paar jaar maakte ik een switch in mijn hoofd. Een uurtje lopen, is ideaal om het hoofd leeg te maken. Genieten van de buitenlucht, de stilte, de natuur … Fysiek voel ik me in topvorm. Mijn hartslag reageert positief op de trainingen en mijn conditie is goed. Ik zou het lopen niet meer kunnen missen.”
Frank’s vrouw is intussen afgehaakt, maar samen gaan ze wel nog 2 keer per week naar de fitness. Gezond en fit blijven, is de drijfveer.
In de lappenmand
Geleidelijk opbouwen, geen zotte dingen doen, blessures vermijden, goed recupereren, evenwichtige voeding en niet vergeten een goede nachtrust. Alles draait om evenwicht in de opbouw naar een marathon. Ook op de werkvloer. “In een bedrijf heb je complementaire mensen nodig. Qua kennis, maar ook qua karakter. Heb je alleen maar raketten in je team, dan brandt de boel snel aan.” Samen met een kompaan richtte Frank in 2001 Trius op. “Onze corebusiness is het ontzorgen van de klant op het vlak van IT. Onze klanten, dat zijn zowel overheden als bedrijven. Zij vertrouwen op ons voor de aankoop, installatie en het onderhoud van pc’s ,servers en hun cloud oplossingen. Wat hebt u nodig? Wat kunnen wij voor u doen? Hoe kunnen we u optimaal servicen? Simpele vragen die we met toewijding beantwoorden. Onze klanten zijn trouw aan ons en wij aan onze leveranciers. We gaan voor de long run.”
Ondernemen is een parcours met ups en downs, weet Frank. “Je energie goed doseren, dat is de kunst. Ook als ondernemer. Het is zoals een marathon lopen: wil je te snel gaan in het begin, dan is halfweg je lamp uit en voor je het weet lig je in de lappenmand. Vroeger jaagde ik me veel meer op. Relativeren is iets wat ik heb moeten leren. Tegenwoordig lukt dat aardig. Dus nee, ik tel nog bijlange niet af naar mijn pensioen. Ik ben er trouwens van overtuigd dat sporten helpt om mentaal fit te blijven.”
Midlife madness
Ingenieurs zijn mensen die het gezond verstand laten primeren, zo luidt het cliché. Tot grote vreugde legt Frank die wijsheid af en toe naast zich neer. Zoals die keer dat hij met Niels Fabry deelnam aan de Dodentocht. Natuurlijk moest ook daar een doel aan gekoppeld worden. Tijdens die snikhete zomer 100 km aan één stuk afleggen, was niet genoeg. “We wilden het doen in 14 uur. Die dag regende het toch zeker? Maar we zijn blijven gaan. En het is nog gelukt ook: na 13 uur en 55 minuten wandelden we over de streep. Onze vrouwen stonden ons aan de finish op te wachten. Toen gingen we iets drinken. Tien minuten. Dat was pijnlijk. Je verstijft op staande voet. Maar … het was een fantastische ervaring. We liepen ons letterlijk leeg. Heerlijk!”
In de voetsporen van Frank meedoen aan ‘Genk Loopt’ op 10 mei? Gooi die excuses overboord en ga ervoor. Frank: “We zijn al met een groepje van 15 ondernemers, zowel beginnende als doorgewinterde lopers. Ieder volgt een schema op maat. We bouwen langzaam op en zodra het kan, spreken we af om samen te lopen. Ondertussen jutten we mekaar op via een WhatsAppgroepje.”